نمونه پروپوزال نویسی و آموزش نحوه تکمیل پروپوزال
رهیافتی بر تدوین پیشنهادیه ی تحقیق؛ مرور نمونه پروپوزال
همانگونه که می دانید، گام اول برای فرایند تحقیق و پژوهش و نگارش پایان نامه تحصیلی و سرانجام انتشار مقاله، تدوین مناسب پروپوزال است. در پروپوزال نویسی قواعد و چهارچوبی وجود دارد. دامنه ی تحقیق را مشخص نموده و تا حد زیادی داوران و ارزیابان پژوهش را در خصوص قابلیت اجرا و توانمندی شما برای اجرا و کفایت غنای نتایج قانع می نماید. برای آموزش و یادگیری نحوه تکمیل پروپوزال همراه مهارت مهندسی باشید.
در پروپوزال بایستی مرزها و فرض های حل مساله به روشنی بیان گردد تا در انتهای تحقیق، از جانب داوران متهم به کم کاری نشوید. شایان ذکر است بهترین پروپوزال ها، با دقت به تاریخچه و سوابق و نقاط ضعف کارهای قبلی، با ارائه ی روش تحقیق مناسب و فرضیات مناسب، نتیجه ای قابل حصول و شدنی و تحقیقی قابل انجام با اطمینان نسبی از بدست آوردن اهداف نهایی را پیش رو می گذارد. در ادامه نمونه پروپوزال به تفکیک بخش ها و زیرفصل ها ارائه شده است. آموزش پروپوزال نویسی این نمونه پروپوزال ها، مستقل از محتوا و متن و اسامی و عناوین، بیشتر به عنوان بررسی شکلی مورد نظر قرار گیرند.
آموزش نحوه تکمیل پروپوزال
نمونه پروپوزال نخست، با معرفی استاد و دانشجو و رشته و گروه و … و تاکید بر مقطع تحصیلی شروع می شود. سپس عنوان پیشنهادی به فارسی و انگلیسی بیان می گردد.
سپس تعریف مسئله و فرضیات و اهداف به صورت چکیده و خلاصه بیان می شود.
گام بعدی بیان شرح روش تحقیق و اجرای پژوهش است. دانشجو در این بخش می تواند روش های مدلسازی یا تحقیقات میدانی یا رویکردهای نظری خود را بیان نماید. در ادامه پیشینه و سابقه ی تحقیقات مرتبط با موضوع بیان گردیده است و این survey انجام شده، بایستی مبتنی بر ارجاع دهی صحیح به منابع و مآخذ باشد.
بخش بعدی مربوط به تعیین نوع کار تحقیقاتی اعم از نظری یا عملی یا کاربردی یا ترکیبی می باشد. همچنین مدت اجرا و تاریخ آغاز و پایان اعلام می گردد.
در گام بعد هزینه های متصور و مترتبه بر تحقیق بایستی اعلام شود. این موارد شامل هزینه های بازدید ها، ابزار، آزمایش ها، جمع آوری داده، پیاده سازی های عملی و نگارش و صحافی می گردد.
نحوه ی نگارش پیشنهادیه ی تحقیق؛ مرور نمونه پروپوزال ای دیگر
در نمونه پروپوزال دیگر، ابتدا عنوان پایان نامه به دو زبان بیان شده و در ادامه نوع کار تحقیقاتی با چهارچوب دانشگاه متبوع تعیین شده است. سپس در قالب عنوانی به نام پرسش اصلی تحقیق، مساله تحقیق تشریح شده است و در عین حال دانشجو با استفاده از بخش پرسش های فرعی، سایر موارد مرتب و موثر در مساله تحقیق را توضیح داده است.
در بخش بعدی، بیان مساله و تشریح ابعاد و حدود مسئله، معرفی آن و نیز بیان جنبه های مجهول و مبهم و متغیرهای مهم مستقل و وابسته ی تحقیق و منظور اصلی آغاز به این پژوهش توضیح داده می شود.
در بخش survey ، سابقه و پیشینه ی تحقیق به تفصیل مرور شده و نظرات علمی درباره ی موضوع تحقیق در منابع خارجی و داخلی بررسی می شود.
در گام بعد نمونه پروپوزال ، فرضیه ها مورد توجه قرار می گیرد. فرضیه ها باید صریح و شفاف و موجز و مختصر و مفید باشد. بیان کلیات و بدیهیات داوران را اقناع نخواهد کرد و در انتهای پژوهش می تواند منشا ابهام و برداشت های متعدد و متنوع باشد.
گام بعد به بیان اهداف تحقیق و ضرورت انجام آن و تصویرسازی از نتایجی است که دانشجو، داوران را در انتها با آن روبرو خواهد ساخت. این اهداف باید ملموس، واقعی، شدنی و قابل اندازه گیری باشند. اهداف کلی یا آرمانی یا رویایی و نشدنی، برای پروپوزال خوب نیست.
برای داوران و ارزیابان پژوهش، همواره اهداف کاربردی در مقایسه با اهداف نظری مهم بوده است. به گونه ای که در زیرفصل جدا، از دانشجو خواسته می شود چنانچه اهداف کاربردی نیز در پایان تحقیق متصور است، به عنوان یک امتیاز مهم بیان نماید. همچنین جنبه ها و حوزه های مهم نوآوری و جدید و بدیع بودن تحقیق نیز بایستی بیان گردد که به وضوح با اهمیت و ضرورت انجام تحقیق متفاوت است. در پایان روش انجام کار نیز مرور می شود.
جدول زمان بندی برای تامین نظر داوران و رعایت مایلستون ها توسط محقق اعلام و تصویب می گردد.
نحوه نوشتن پروپوزال پایان نامه در 5 مرحله ساده
برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد، مهم ترین پروپوزالی که با آن رو به رو هستند، پروپوزال پایان نامه است. پروپوزال پایان نامه یک طرح کلی از کارهای تحقیقاتی و پژوهشی است که قصد دارید در پایان نامه خود انجام دهید. در ادامه با نمونه پروپوزال همراه ما باشید.
در واقع پروپوزال یک نقشه راه است که فعالیت و عملکرد علمی و حرفه ای شما به آن بستگی دارد. مانند هر نوع پروپوزال دیگری، هرچه برنامه ریزی دقیق تر باشد، نتایج بهتری از پروپوزال پایان نامه خود دریافت خواهید کرد.
در ابتدا باید روی موضوعی که می خواهید کار کنید به نتیجه گیری قطعی برسید و موضوع خود را قطعی و نهایی کنید. نوشتن پروپوزال به خودی خود چالش برانگیز است، اما با الگو ها و استراتژی های مناسب، کاملاً ساده و به راحتی قابل انجام است.
این مقاله در مهارت مهندسی، نحوه نوشتن یک پایان نامه مقدماتی (نمونه پروپوزال) و چگونگی غلبه بر برخی از موانعی که اکثر دانشجویان فارغ التحصیل در طول مسیر با آن مواجه می شوند را توضیح می دهد. و حتی یک الگوی پیشنهادی رایگان برای کمک به شما در شروع کار را ارائه خواهیم کرد.
مرحله 1: طرح کلی
پروپوزال پایان نامه شما با تشریح مطالبی که جمع آوری کرده اید شروع می شود. این مرحله بسیار مهم است زیرا پروپوزال پایان نامه به همان اندازه که به نفع استاد شما است به نفع شما نیز می باشد.
اگر بتوانید به دقت بخش های پایان نامه را ترسیم کنید، می توانید در هنگام انجام تحقیق، طرح کلی را برای توسعه پروژه واقعی دنبال کنید.
آن چه استاد شما احتمالاً به دنبال آن است، شواهدی در پروپوزال شما است مبنی بر این که فرآیند جمع آوری داده ها را به درستی درک کنید. مشخص کردن این که تحقیق شما شامل بررسی و ادغام مرور ادبیات مربوطه می شود، بخش بزرگی از پروپوزال را شامل می شود.
برای انجام موثرتر این کار، باید ساختار پروپوزال پایان نامه را بدانید. در اینجا مراحلی وجود دارد که به شما برای ترسیم طرح کلی پایان نامه کمک می کند در ادامه نمونه پروپوزال را مشاهده خواهید کرد:
1- یک بخش جداگانه با توضیحات پایان نامه خود در بالای طرح کلی ایجاد کنید.
2- نکات اصلی را که قرار است بیان کنید فهرست کنید.
3- نقاط خود را با اعداد رومی برچسب بزنید.
4- عبارات مربوط به توضیحات تکمیلی را در زیر نکات اصلی بنویسید.
5- عبارات مربوط به توضیحات تکمیلی خود را با حروف برچسب بزنید.
6- به اضافه کردن ایده ها و عبارات فرعی ادامه دهید تا زمانی که ایده های شما به طور کامل بیان شود.
مرحله 2: تعریف ساختار در نمونه پروپوزال
شما باید ساختار پروپوزال پایان نامه را بدانید. توجه کنید که هر دانشگاهی فرم مخصوص به پروپوزال نویسی خود را دارد و شما باید بر اساس و طبق آن فرم پروپوزال خود را بنویسید. عموما مواردی که بین همه ی فایل های پروپوزال نویسی مشترک می باشد به شرح زیر است:
چکیده: چکیده شامل خلاصه کار و روش تحقیق شما است.
مقدمه: مقدمه چیزی است که زمینه را برای ادامه مقاله شما فراهم می کند. ادامه تحقیقات و ایده های شما را در زمینه درست قرار می دهد.
مرور ادبیات / تحقیقات قبلی انجام شده: همه ایده های شما با تحقیقات و مرور بر ادبیات (استناد به سایر تحقیقات انجام شده) شناخته شده پشتیبانی می شود. این به کار شما اعتبار می دهد و به شما کمک می کند از اتهام سرقت ادبی جلوگیری کنید.
بیانیه پایان نامه یا پروژه: بیانیه پایان نامه شما توضیح مختصری از استدلال ارائه شده در مقاله شما است.
رویکرد: در این بخش، شما یک نمای کلی از نحوه برنامه ریزی برای رویکرد به موضوع و روش تحقیق مورد استفاده برای کار خود را درج خواهید کرد. تمامی این موارد و مواردی که در ادامه مشاهده خواهید کرد، از موارد نمونه پروپوزال می باشند.
نتیجه گیری: در این بخش، آنچه را که انتظار دارید از طریق پروژه تحقیقاتی خود بیابید، تشریح خواهید کرد.
محدودیت ها: هر مطالعه دارای محدودیت های منحصر به فرد خود است که بر نتایج تأثیر می گذارد. این محدودیت ها را مشخص کنید و توضیح دهید که چگونه می توانند بر یافته های پیشنهادی تحقیق شما تأثیر بگذارند.
کمک به دانش: این فرصتی برای شماست تا توضیح دهید که چگونه کار شما به رشته تحصیلی شما کمک می کند.
فصول پیشنهادی پایان نامه: و در نهایت، این بخش شامل طرحی از نحوه برنامه ریزی برای نگارش و قالب بندی پایان نامه می شود.
مرحله 3: برنامه ریزی برای نوشتن
بهترین راه برای تنظیم یک طرح پایان نامه سازماندهی شده، سازماندهی نحوه نوشتن آن قبل از شروع است. بسیاری از پروپوزال های پایاننامه صرفاً به این دلیل رد شدهاند که دانشجویان برای نوشتن برنامهریزی نکردهاند. اگر این کار را انجام دهید، احتمالاً ساختار پایان نامه رد می شود. اجازه ندهید این اتفاق برای شما بیفتد. جریان نوشتار خود را برنامه ریزی کنید – و به برنامه پایبند باشید!
روند معمول نوشتن نمونه پروپوزال پایان نامه به شرح زیر است:
طرح کلی: شما با شرح مفصلی از نکات اصلی که در پایان نامه خود به آن اشاره می کنید، شروع می کنید.
تهیه تصاویر (برای هر نمودار یا جدول): اگر پایان نامه شما شامل هر گونه تصویری مانند نمودار یا جداول باشد، می تواند به آماده سازی آن ها از قبل کمک کند. این به حمایت از استدلال های ارائه شده در پایان نامه شما کمک می کند.
روش کار را توصیف کنید: در قسمت روش شناسی، رویکردی را که در هنگام تدوین کار خود در پیش گرفتید، توضیح خواهید داد. این امر اعتبار تحقیق شما را توضیح می دهد و به کار شما اعتبار می بخشد.
توضیح دادهها: در این بخش، یک نمای کلی از داده هایی که کشف کردهاید، قرار میدهید.
نتیجه گیری از داده های شما: شما همچنین توضیح مختصری از نتایجی که از داده ها می گیرید، و اینکه چگونه داده ها از پایان نامه شما پشتیبانی می کنند، ارائه می دهید.
مقدمه: مقدمه زمینه را برای بقیه مقاله فراهم می کند.
چکیده: چکیده شما خلاصه ای از مقاله است.
منابع: فهرست منابع فهرست کاملی از منابعی است که برای ایجاد پایان نامه خود استفاده کرده اید. این به عنوان مرور ادبیات نیز شناخته می شود.
مرحله 4: نوشتن نمونه پروپوزال پایان نامه
وقتی برای نوشتن برنامه ریزی کردید، وقت آن است که آستین ها را بالا بزنید و آن را انجام دهید! پروپوزال های پایان نامه به سبک رسمی نوشته میشوند، که این چیزی است که آنها را از بسیاری از انواع دیگر پروپوزال متمایز میکند. اگرچه پروپوزال به سبک رسمی خواهد بود، اما همچنان مهم است که آن را ساده نگه دارید ،در عین حفظ آکادمیک بودن آن.
مرحله 5: تصحیح پروپوزال
پروپوزال پایان نامه جایی برای غلط املایی یا خوانایی ضعیف نیست. اگر پروپوزال خود را به یکی از دوستان یا دانشجویان هم رشته ای خود نشان دهید و آن ها به سختی میتوانند آنچه را که میخواهید بگویید، درک کنند، باید پروپوزال خود را اصلاح کنید.
بهترین روش ها برای تصحیح کامل پروپوزال پایان نامه به شرح زیر است:
پروپوزال را برای خود بخوانید (با صدای بلند!) – از این طریق به راحتی مشکلات مربوط به دستور زبان و ساختار جمله را تشخیص خواهید داد.
بلافاصله پس از نوشتن آن را تصحیح نکنید – به مغز خود استراحت دهید و در زمان دیگری به سراغ تصحیح بروید.
ابتدا با همکاران مشورت کنید – از سه دوست یا همکار که درک عمیقی از مطالب دارند، بخواهید پروپوزال شما را خوانده و اشکالات آن را به شما گوش زد کنند.
غلطگیرهای املا را روی ورد خود نصب و استفاده کنید – این به شما کمک میکند تا هر گونه خطای قابل تشخیص را شناسایی کنید.
به یاد داشته باشید که موفقیت آینده شما به یک پروپوزال موفق پایان نامه بستگی دارد.
5 نکته مفید برای نوشتن پایان نامه و پروپوزال بهتر
اگر می دانید که چگونه یک پروپوزال برای پایان نامه کارشناسی ارشد و یا دکتری بنویسید – پس خیلی خوش شانس هستید. اما در بیشتر موارد، بسیاری از افراد به کمک نیاز دارند.
این 5 نکته می تواند در نوشتن این امر به شما کمک کند:
- الزامات را بشناسید
قبل از شروع، تمام الزامات پروژه پیشنهادی خود را با سرپرست خود مرور کنید. اگر او طول مقاله نهایی را مشخص کند، باید سایر الزامات پایان نامه را نیز بررسی کنید. مواردی مانند فونت و فاصله نیز احتمالاً مهم هستند.
به عنوان نمونه پروپوزال: بین پایان نامه ای که 200 صفحه با فونت 12 است و پایان نامه ای با همان تعداد صفحه در فونت 14 است، تفاوت زیادی وجود دارد. یکی خیلی راحت تره و دیگری خیلی سخت تره.
- به طور مداوم کار خود را بررسی کنید
بسیاری از کار پایان نامه و پروپوزال شما مستلزم ویرایش است. به محض شروع انجام کار، متوجه خواهید شد که هر چه کار بیشتری انجام دهید، بازگشت به عقب و مرور آن دشوارتر است.
به یاد داشته باشید که بازنویسی زمان زیادی را به خود اختصاص می دهد. همچنین، به توسعه سبک نوشتاری خود توجه داشته باشید.
- سوالات را بی پاسخ نگذارید
هدف اصلی پایان نامه شما یافتن راه حل برای یک مشکل خاص بود، اینطور نیست؟
اما حتی در طول تحقیقات خود، متوجه خواهید شد که همیشه سوالات بیشتری برای پاسخ وجود خواهند داشت. آنها را نادیده نگیرید. در نتیجه گیری خود توجه بیش تری را به این سؤالات جلب کنید – ممکن است مبنا و اساسی باشد برای کار پژوهشی دیگری.
به یاد داشته باشید: اگر سؤالات جدیدی را مطرح می کنید، تمام تلاش خود را برای حل آن ها انجام دهید.
- فهرستی از مراجع را از ابتدا نگه دارید
بسیاری از افراد اشتباه مشابهی را مرتکب می شوند – همه نقل قول ها در لیست مرجع ظاهر نمی شوند. قبل از اینکه پایان نامه و یا پروپوزال خود را ارسال کنید، هر یک از استناد ها و منابع خود را سه بار بررسی کنید.
برای اینکه این کار را برای خود آسان تر کنید، به محض شروع پیش نویس پایان نامه و یا نمونه پروپوزال خود، مرور ادبیات را شروع کنید.
- از برنامه های مفید بهره ببرید
چیزهای زیادی برای نوشتن پروپوزال پایان نامه وجود دارد، و شما به راهی برای سازماندهی کردن کار نوشتن خود و پیگیری کار خود در تاریخ های مختلف نیاز دارید. استفاده از نمودار گانت یا تابلوی کانبان می تواند به شما در سازماندهی جزئیات پروژه و مدیریت تاریخ های مختلف سررسید کمک کند. مزیت استفاده از برنامه های تخصصی این است که شما را برای استفاده از ابزارهای حرفه ای مانند Salesforce AppExchange آماده می کنند.
آیا برای نوشتن پروپوزال پایان نامه آماده اید؟
آیا زمان آن فرا رسیده است که خود را برای اولین مشارکت اساسی خود در زمینه تحقیقاتی خود به کار گیرید؟ با استفاده از این توصیه ها و تجارب دیگران و استاد خود و استفاده از فرم پروپوزال نویسی مختص دانشگاه خود به راحتی می توانید به بهترین نحو ممکن نوشتن پروپوزال را شروع کنید. نمونه پروپوزال نویسی دیگر دانشجویان هم رشته ای خود را نیز می توانید مطالعه کنید و نتیجه مطلوبی بگیرید. شما می توانید دوره جامع و کامل آموزش مقاله نویسی را به راحتی می توانید از طریق همین لینک مشاهده و خریداری نمایید.
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
انتخاب مجله برای چاپ مقاله
متن معرفی خود به زبان انگلیسی در مصاحبه دکتری
قیمت طراحی سایت فروشگاهی وردپرس چقدر است؟
انتخاب مجله برای چاپ مقاله
نمونه سوالات مصاحبه دکتری چیست؟
نحوه نوشتن مقدمه مقاله
2 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
سلام
از مطالب ارایه شده خیلی استفاده کردم امیدوارم موفق باشید و روزی برسد هر کاری را بدون تحقیق انجام ندهیم. ممنون
سلام و درود. ممنون از توجه شما همراه گرامی