دستور if در متلب؛ دستور شرطی مهم و پرکاربرد
دستور if؛ یک دستور شرطی در MATLAB
وقتی صحبت از دستور شرطی در برنامه نویسی مطرح می شود، به این معناست که قصد داریم برای کنترل روند برنامه، شروطی را در نظر بگیریم که در ازای برآورده شدن هر یک، ادامه برنامه در یک مسیر خاصی که مد نظر ما است، پیش برود. دستور if در متلب یکی از دستورات شرطی مهم و پرکاربرد است که در کد نویسی بسیاری از برنامه ها و حل مسائل مربوطه، مورد استفاده قرار می گیرد. در این مقاله به بررسی کارکرد این دستور و روش به کارگیری آن در حل مسائل با نرم افزار MATLAB، خواهیم پرداخت. در این آموزش همراه مهارت مهندسی باشید. همچنین شما میتوانید با شرکت در دوره آموزش نرم افزار متلب آموزش کامل و جامع این برنامه کاربردی را فرابگیرید.
دستور if در متلب
با استفاده از دستور if در متلب، در واقع قابلیت تصمیم گیری را به برنامه خود اضافه می کنیم. در بخش هایی از حل مسائل ریاضی، حل مسئله منوط به انتخاب یک مسیر خاص می شود. در واقع گاهی بر سر دوراهی یا حتی چندراهی قرار خواهیم گرفت. در چنین مواقعی استفاده از دستور if می تواند راهگشا باشد. با استفاده از این دستور، به برنامه خواهیم فهماند که اگر تا اینجای روند اجرا، به نتیجه x رسیدی باید روند 1 را در نظر بگیری و اگر به نتیجه y رسیدی می بایست روند 2 را برای ادامه اجرای برنامه در پیش بگیری و به همین ترتیب الی آخر؛ تا زمانی که تمامی شروط خود را در برنامه بگنجانیم و بتوانیم نتیجه دریافتی از اجرای کامل برنامه را به نتیجه ای قابل اطمینان تبدیل کنیم.
نحوه به کارگیری دستور if در متلب
حال ببینیم که چگونه می توانیم از دستور شرطی if در متلب استفاده کنیم. ساختار if را در شکل زیر مشاهده می کنید.
می بینید که در کنار دستور if در متلب، اولین جمله ای که قرار می گیرد، جمله شرط است؛ یعنی عبارتی که معادل نتیجه فعلی روند برنامه تا قبل از رسیدن به دستور if یا معادل ورودی خاصی به برنامه است به عنوان شرط مد نظر مقابل دستور if نوشته می شود. سپس روند یا کاری که برنامه می بایست در ازای تأیید شدن شرط انجام دهد نوشته می شود. در ادامه دستور if از دستوراتی همچون else if یا else استفاده می شود.
از عبارت else زمانی در ادامه دستور if استفاده می شود که بخواهیم به برنامه دستور بدهیم که اگر شرط گزاره if برآورده نشد، کار دیگری را انجام بده. else if برای مواقعی است که بررسی بیش از یک شرط مد نظر اپراتور برنامه باشد. در واقع با به کار بردن دستور else if در خلال دستورات if تا end به عنوان شرط پایان بخش دستور if، بررسی شروط دیگری را نیز به برنامه واگذار خواهیم کرد. نکته مهم در زمینه به کارگیری دستور if در متلب و else if این است که به تعداد if یا else if های به کار رفته در برنامه، در انتهای حلقه شرط می بایست دستور end قرار داده شود. وجود دستور end به تعداد کافی، به معنای این است که پس از بررسی شروط و اقناع یکی از شروط و دستیابی به نتیجه، می بایست حلقه بررسی شروط خاتمه یابد و اجرای برنامه به مراحل بعد یا خطوط بعدی برنامه منتقل شود. به مثال زیر دقت کنید.
مثال عملی از نحوه استفاده از دستور if در متلب
فرض کنید لیستی از نمرات داریم و می خواهیم برنامه ای بنویسیم که با ورود نمره بررسی کند که آیا شخص با کسب نمره مورد نظر در آزمون قبول شده است یا می بایست مردود اعلام شود.
در ابتدای برنامه از کاربر می خواهیم که مقدار نمره را وارد کند. سپس برای اینکه برنامه قبولی یا مردودی را اعلام کند می بایست شروطی را بررسی نماید. این شروط در قالب دستور if در متلب بیان می شوند. به این صورت که ابتدا دستور if را می نویسیم و سپس شرط مورد نظرمان یعنی “اگر نمره بیشتر از حد مشخص باشد” را درج می کنیم. در اینجا می بایست نتیجه برآورده شدن شرط اول را تایپ کنیم. این نتیجه، همان نشان دادن عبارت “شما در آزمون قبول شده اید” است. سپس حالت خلاف شرط را مطرح می کنیم؛ یعنی “اگر نمره کمتر از حد مشخص باشد”. پس از این شرط نیز می بایست نتیجه آن در روند برنامه را مشخص کنیم؛ یعنی می نویسیم “شما در آزمون مردود شده اید”. در انتها نیز عبارت end را برای خاتمه بررسی شرط قرار می دهیم. تمامی توضیحات فوق در شکل زیر قابل مشاهده و بررسی است.
دیدگاهتان را بنویسید