انتخاب استاد راهنما
انتخاب استاد راهنما
هر دانشجوی ارشد و یا دکتری در بدو ورود به این مقاطع تحصیلی با موضوع مهمی تحت عنوان انتخاب استاد راهنما روبه رو شده است. تصمیم گیری درست در این قضیه به قدری مهم است که حتی از ورود شما به دانشگاه نیز حائز اهمیت تر است. زیرا سرنوشت تحصیلی شما در گرو این انتخاب است. در این مقاله قصد دارم شما را با تجربیات افراد تحصیل کرده در این زمینه و اهمیت و نقش بسزای این موضوع آشنا کنم. اگر شما هم با این دغدغه دست و پنجه نرم می کنید، پس تا انتهای مقاله همراه مهارت مهندسی باشید.
دانشجویان تحصیلات تکمیلی
دانشجویانی که وارد مقطع بعد از کارشناسی (لیسانس) می شوند، دانشجویان تحصیلات تکمیلی نامیده می شوند. در مقطع تحصیلات تکمیلی از لحاظ آموزش مباحث جدید مانند دوران کارشناسی نیست و تقریبا می توان گفت هر اطلاعات و علمی که دانشجو در دوره کارشناسی کسب کرده باشد، دیگر چیز زیادی به وی اضافه نمی شود. زیرا مقاطع تحصیلات تکمیلی بیش تر پژوهش محور هستند و بیس پژوهشی و علمی دارند. بنابراین اگر دانشجوی کارشناسی هستید حتما مباحث علمی و درسی را جدی بگیرید زیرا در دوره های تحصیلی بعدی شاید زمانی برای یادگیری مجدد نباشد.
چرا انتخاب استاد راهنما مسئله ی مهمی است؟
در دوره ی تحصصیلات تکمیلی دانشجویان باید استادی را تحت عنوان استاد راهنما برای خود انتخاب کنند. استاد راهنما، در مسیر انجام پژوهش های علمی و پایان نامه نویسی راهنما و کمک کننده ی شما است. تعیین موضوعی برای پژوهش و ادامه دادن مسیر علمی به عهده ی شما و استاد راهنما است. در برخی موارد این استاد شما است که موضوعی را برای پژوهش و تحقیق به شما پیشنهاد می دهد. و شما باید در مورد موضوع پیشنهادی وی تحقیق کرده و علاقه و توانایی خود را بسنجید و تصمیم بگیرید که این موضوع را قبول کنید یا خیر. در برخی موارد دیگر استاد راهنما انتخاب موضوع را بر عهده ی شما می گذارند. که باز در این صورت هم باید تحقیق به مراتب بیش تری کنید تا به موضوعات زمینه علمی خود اشراف پیدا کنید و بهترین موضوع را بر اساس توانایی ها و علاقمندی خویش انتخاب کنید.
انتخاب استاد راهنما از این جهت ها دارای اهمیت بسیار است. استاد راهنما باید نقش حمایتگری بسیاری داشته باشد. گر چه دانشجو نباید فکر کند که تمامی کار ها بر دوش استاد راهنماست. در حالی که این موضوع بر عکس است و بیش تر کار بر دوش خود دانشجوست. اما اینکه استاد راهنما شرایط شما را درک کند، بر مباحث کاری اشراف داشته باشد تا بتواند به خوبی شما را راهنمایی کند، به فکر منافع خویش نباشد و… از مباحث بسیار مهم در انتخاب استاد راهنما است.
چگونه می توان به درستی استاد راهنما را انتخاب کرد؟
در محض بدو ورود به دانشگاه شما باید به فکر انتخاب بهترین گزینه برای خود باشید. در دوران ارشد و دکتری شما در ترم های ابتدایی درس هایی را با اساتید مختلف خواهید گذراند. این دوران طلایی و بسیار مهمی است چرا که از شیوه ی تدریس، به روز بودن علم استاد، نحوه ی برخورد با دانشجو و دلسوز بودن و… می توانید تصمیم خود را بگیرید.
برخی از دانشجویان از قبل از ورود به دانشگاه تصمیم خود را برای موضوع انتخابی گرفته اند و با ورود به دانشگاه دنبال استاد مناسب برای راهنمایی و پرو بال دادن به آن ها هستند.
دوره ی تحصیلات تکمیلی دوره ی تحقیق و پژوهش بسیار است بنابراین شما باید در همان ترم های ابتدایی سعی کنید استاد مناسب خود را پیدا کرده و تحقیق در مورد انتخاب بهترین موضوع را آغاز کنید. پرس و جو از دانشجویان سال بالایی دانشگاه و دانشجویان هر استادی را فراموش نکنید. برخی از این ها می توانند تجربیات گران بهایی را در اختیار شما قرار دهند.
اگر شما از آن دسته از دانشجویانی هستید که موضوع تحقیقاتی خود را، خودتان می خواهید انتخاب کنید و یا انتخاب کرده اید، حتما توجه کنید که باید تک تک رزومه های علمی اساتید دانشگاه را بررسی (رزومه علمی و پژوهشی اساتید در سایت دانشگاه قرار دارد) و مرتبط ترین رزومه را به موضوع انتخابی خود، انتخاب کنید. اگر هم که نه شما تمایل دارید تا استاد راهنمای شما موضوعی را برای تحقیقات به شما پیشنهاد بدهد، باز هم رزومه تحقیقاتی اساتید را در سایت دانشگاه بررسی تا از فیلد کاری هر استادی برای انتخاب اطلاع داشته باشید.
مرحله نهایی
وقتی از مرحله ی مهم انتخاب استاد راهنما گذر کردید، دیگر خوب یا بد تصمیم خود را باید بپذیرید و مسئولیت کار خویش را بر عهده بگیرید. با اینکه می توان استاد راهنما را عوض کرد در مراحل اولیه کار اما بهتر است تا تمام سعی خود را بکنید که این کار را انجام ندهید. زیرا ممکن است برای شما بدنامی به همراه بیاورد مگر اینکه دلیلی بسیار قانع کننده ای داشته باشید.
در کل وقتی از این مرحله عبور کردید، احتمالا استاد راهنمای شما، استاد کمکی دیگری را تحت عنوان استاد مشاور به شما معرفی می کنند. استاد مشاور در بازه ای از زمان ها که به بن بست می خورید و یا استاد راهنمای شما هم نمی تواند کمکی کند می تواند کمک کننده ی شما باشد. البته همیشه هم اینگونه نیست و کلا نقش استاد مشاور، مشاوره دادن به شما در حین تکمیل پروسه ی پژوهشی شماست.
هدف ما در مهارت مهندسی آموزش به شما عزیزان می باشد. حتما از مقالات دیگر سایت دیدن کنید و دوره ی کاربردی آموزش مقاله نویسی ما را نیز مشاهده بفرمایید.
دیدگاهتان را بنویسید